A small step for mankind, one giant leap for man. – econoleap.com

Title
5 tips som kommer förändra ditt liv!
Description

Fem life hacks som gör skillnad

För den drivne som vill förbättra sitt liv men kanske inte riktigt vet hur, ska jag nu dela med mig av mina fem främsta tips på hur man med små medel kan åstadkomma stora saker.

 • 1. Träning
 • 2. Sätta mål
 • 3. Ränta på ränta
 • 4. Sömn / inlagring av information i hjärnan
 • 5. 5-sekunders regeln
1.

Träna - bli smartare

Det är bevisat att träning gör dig smartare. Faktum är att du kan få hjärnan att växa med hjälp av träning. Tidigare trodde man att hjärnan inte kunde växa men det är nu bevisat att med hjälp av träning kan nya celler bildas.

Hippocampus som är hjärnans minnescentrum tar skada av  stress och depression, men växer av träning. Stressämnet kynurenin kan oskadliggöras vid både konditionsträning och styrketräning.

Med nya metoder kan man idag magnetröntga hjärnan och man har sett att regelbunden träning förändrar hjärnan, gör den större. Intelligens, minne, koncentrationsförmåga, kreativitet och rumsuppfattning.

Vidare har träning stor positiv inverkan på depression, ADHD och åldrandet.

För min del har jag på bara tre månader av kort konditionsträning (20min) samt gym 3-4 ggr i veckan märkbart förändrats till det bättre. Jag kan ärligt säga att jag är extremt mycket gladare, känner mig mer snabbtänkt, mer kreativ och uthålligare när det gäller koncentrationsförmågan. Jag tror att det är svårt att minnas hur man har känt sig, hur man mått vid ett tidigare stadie i livet där man varit mer aktiv med träning. När man legat i soffan ett antal år tror man inte att hjärnan känns slö (i jämförelse med innan). Som sagt, efter bara tre månader med regelbunden träning känner jag mig mer smart!

2.

Sätta mål

Hur man sätter målVisste du att du kan öka dina chanser att lyckas med din mål med 2000% bara genom att sätta mål och skriva ned dem? I Framgångspodden avsnitt 131 talar Mikael Arndt om hur man sätter mål och hur man ökar sina chanser att nå dem.

Sammanfattningsvis gör du såhär när du sätter mål: Skriv ner 100 saker på ett papper som du vill uppnå med ditt liv. Det spelar ingen roll om dom är möjliga eller inte. Det kan bara materiella saker du vill ha, som en Lamborghini eller hur du vill förändras som person. Vart du vill resa, vad du vill jobba med, vilken relation du vill ha med din familj osv.

Nu ska du rangordna dessa 100 punkter och dela in dem i en A,B och C tabell. I A-raden ska de absolut viktigaste målen vara, de mål som du mesta av allt i hela världen vill uppnå. I B-raden de lite mindre viktiga och i C-raden de minst viktiga sakerna.

Nästa steg är att välja ut de tio absolut viktigaste målen. Dessa ska vara de mål som du skulle gråta av lycka om du uppnådde.

Sista steget är att riktigt utförligt skriva ner VARFÖR du vill uppnå vart och ett av dina topp 10 mål. Ett A-4 per mål eller ju mer detaljerat desto bättre. Du kommer nu på riktigt förstå hur viktigt detta är för dig, ditt undermedvetna kommer tala om för dig att det är detta som du verkligen vill och du har när du satt dina mål på det här viset ökat dina chanser att nå dem med 2000%! Bara genom att skriva ner dem på papper har du 20 gånger så stor chans.

Det viktiga med denna övning är inte HUR du ska uppnå dina mål utan VARFÖR. När du förstår varför du vill något så väldigt mycket kommer hur komma av sig självt.

Vill du öka på dessa 2000% med ytterligare 400% ovanpå det? Alltså totalt 8000% (80 ggr) så ska du skaffa dig en mentor som stöttar och pushar dig regelbundet i att uppnå dina mål.

3.

Ränta på ränta

Att ha ekonomisk frihet är något som de flesta drömmer om och denna metod skulle man kunna se som en back up om man inte lyckas skapa en förmögenhet på annat vis, exempelvis driva egen firma. Alla kan spara någon tusenlapp varje månad och med hjälp av ränta på ränta-metoden kommer du bli miljonär. Det är garanterat, nackdelen är att det tar lång tid.

Ränta på ränta menas kort och gott att du får ränta på tidigare års ränteutbetalningar. Exempelvis sparar du år ett 100’000kr och får 10% i ränta. Du har nu 110’000kr år ett. Utan att stoppa in mer pengar på sparkontot får du nu år två 10% ränta på dels dina 100’000kr som du satte in men även 10% på det räntebelopp du fått innan.

Efter x antal år har du på kontot:

 1.  110’000 kr
 2.  121’000 kr
 3.  133’100 kr
 4.  146’410 kr
 5.  161’051 kr.
 6.  259’374 kr
 7.  417’725 kr
 8.  672-750 kr
 9.  1’083’741 kr
 10.  1’744’940 kr
 11.  2’810’244 kr
 12.  4’525’926 kr
 13.  11’739’085 kr
 14. 1’377’961’233 kr (Låt sparandet gå över på dina barn/barnbarn så har beloppet vuxit till över en miljard kronor).

Det som är det intressanta här är att notera hus snabbt beloppet ökar ju längre tiden går. Mellan år 1-5 får man endast 61’051kr i ränat medan man mellan år 35-40 får hela 1’715’682 kr på samma tidsperiod.

Du förstår kanske nu att du skall sätta igång att spara NU!

4.

Bli smartare medan du sover

De allra flesta vuxna har ett sömnbehov av ca 7-8 timmar. Vi vet också att man klarar av nästa dag även om man bara sovit 5. Det finns framstående profiler som nästan skryter med att de bara sover 4-5 timmar per natt men forskarvärlden är överens om att hjärnan behöver minst 7-8 timmars kvalitativ sömn.

Bli smartare när du soverNär vi sover rensas giftiga proteiner i hjärnan bort och det är i slutet av sömnperioden den verkliga vilan för hjärnan sker. Det är därför viktigt att inte kapa de sista två timmarna.

Under sömnen flyttas allt nytt vi lärt oss under dagen från korttidsminnet in i långtidsminnet och det är de starkaste intrycken som får starkast kopplingar i hjärnan. Det är också så att det sista vi tänker på innan vi går och lägger oss har en förmåga att lagras in extra bra. Det är med fördel man repeterar dagens viktigaste lärdomar eller pluggar in engelskaglosorna precis innan man skall sova.

5.

5 sekunders regeln

The power of now! Femsekunders-regeln är något som varit helt avgörande för denna ekonomisajts existens. Jag som skriver är väldigt väldigt morgontrött och har genom årtionden alltid snoozat 30-40 minuter varje morgon.

En dag hörde jag om 5-sekundersregeln vilken säger att när klockan ringen så ska du kliva upp inom fem sekunder. Hjärnan hinner inte kopplas in och man hinner inte tänka på hur skönt det skulle vara att sova 10 minuter till. Har du bestämt dig dagen innan för att du ska kliva upp när klockan ringer så kommer du klara det om du gör det omedelbart.

5 sekundersregelnJag kan intyga att det fungerar och jag kan även intyga att om jag bara väntar några sekunder till ökar risken dramatiskt att jag väntar på nästa snooze. Jag kliver numera alltid upp 40-60 minuter tidigare beroende på hur pass i tid jag går och lägger mig. Jag fungerar bästa med minst 8 timmar sömn och jag lägger mig sällan med mindre tid än 7. Dessa 40-60 minuterna på morgonen lägger jag på att skriva artiklar för denna sajt. Jag har provat att skriva på kvällen efter att barnen har lagt sig men jag har ingen ork eller koncentrationsförmåga att klara av det då.

5 sekunders regeln säger också att man skall fatta beslut som behöver tas under dagen inom fem sekunder. Man tar då beslut med sitt undermedvetna eller man skulle kunna säga magkänsla. Efter fem sekunder kommer hjärnan väga in risker och rada upp en lång lista på fel och faror med ditt beslut. Magkänslan har oftast rätt säger man ju!

Avslutningsvis kan man använda femsekundersregeln bakvänt. Vill du undvika att göra något av ren vana så vänta fem sekunder så din hjärna hinner hindra dig. Ser du en godisskål, vänta fem sekunder innan du stoppar ner handen.

Fem life hacks som gör skillnad För den drivne som vill förbättra sitt liv men kanske inte riktigt ...
EconoLeap
27 mars, 2019
Spara pengar när du handlar mat Det är ingen hemlighet att det går att spara ordentligt med pengar ...
EconoLeap
14 mars, 2019
Spara pengar på mat och storköp Du kan spara ordentligt med pengar genom att planera dina köp av ...
EconoLeap
14 mars, 2019