A small step for mankind, one giant leap for man. – econoleap.com

Title
Alternativkostnad
Description

Alternativkostnad

Alternativkostnad är något vi kommer referera mycket till här på Econoleap och således kan det vara bra med en förtydling om vad vi egentligen menar med ”alternativkostnad”.

Wikipedia inleder: Alternativkostnad, en fiktiv kostnad som används vid benämningen av alternativa resursanvändningar. Kostnaden är den förlorade intäkten från det alternativet man inte valt att nyttja.”

Alternativkostnad glassNär du köper en kaffe på Starbucks  för säg 50kr så har du slösat 50kr. Alternativkostnaden för kaffet på 50kr kan dock räknas annorlunda. Hade du istället investerat 50kr på börsen med en genomsnittlig årsavkastning på 10% blir det:

  • 130kr på 10 år
  • 541kr på 25år
  • 1405kr på 35år
  • Helt otroliga 689’030kr på 100år (om sparandet skulle föras över till barnen).

Säg att du är 30år gammal och har 35år kvar till pension. Du skall med andra ord se det som såhär. Drick en kaffe om dagen idag för 50kr eller ät på restaurang och drick champagne varje dag under din pension.

Detta var ju bara en kaffe. Tänk då vad som händer om du spar 3kr på varje pastapaket du köper på Ica, om du åker runt i en bensinsnål bil. Sänker dina uppvärmningskostnader och slutar slösa hej vilt.

Drar du ner dina kostnader kan de flesta i Sverige idag spara 10’000kr per månad. Med en ränta på ränta och månatligt sparande om 10’000kr och en genomsnittlig förräntning om 10% har du över 50 miljoner på 35 år. Då behöver du inte oroa dig över din pension i vilket fall!

För dom allra flesta är bostaden den största utgiften och det finns mycket här vi kan spara in på, MEN tänk noga igenom vad som gör skillnad för din ekonomi på riktigt. De bitar som inte kräver en insats i form utav kapital är där du skall börja först. Vilka punkter nedan tror du har störst inverkan på din ekonomi?

  • Bolån
  • Uppvärmning
  • Vattenförbrukning (varmvatten)
  • Mat
  • Transport
Fem life hacks som gör skillnad För den drivne som vill förbättra sitt liv men kanske inte riktigt ...
EconoLeap
27 mars, 2019
Spara pengar när du handlar mat Det är ingen hemlighet att det går att spara ordentligt med pengar ...
EconoLeap
14 mars, 2019
Spara pengar på mat och storköp Du kan spara ordentligt med pengar genom att planera dina köp av ...
EconoLeap
14 mars, 2019